ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
Με την οικονομική κρίση που ξέσπασε το έτος 2009 και την κατάρρευση των οικογενειακών εισοδημάτων δημιουργήθηκαν κοινωνικές δομές στη χώρα μας από τους Δήμους, την Εκκλησία, την UNESCO, κ.λ.π. με σκοπό να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και να βοηθήσουν τις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες.
Μια από αυτές τις δομές ήταν και τα Κοινωνικά Φροντιστήρια τα οποία επεκτάθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς για να βοηθήσουν τα παιδιά μας τα οποία στερήθηκαν και το δικαίωμα στη μόρφωση και έτσι δήμοι, εθελοντές εκπαιδευτικοί και ιδιοκτήτες ξενόγλωσσων φροντιστηρίων αποδεικνύουν στη πράξη πως <<ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ>> να ξεπερνάμε τα προβλήματα.
Κοινωνικά Φροντιστήρια Κορινθίας
Λειτουργούν οργανωμένα από τον Οκτώβριο του 2012 με πρώτο (1ο) στο Δήμο Κορινθίων, στο οποίο γράφονται μαθητές γυμνασίων και λυκείων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο του δήμου μας.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κορινθίων (Κ.Κ.Π.Δ.Κ.) κος Dr. Μάριος Σταματάκης, το Σεπτέμβριο έκανε ανοιχτή πρόταση σε καθηγητές για δημιουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων.
Ο καθηγητής φυσικής και τελευταίος διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορινθίας κος Βλάσης Ανδρικόπουλος συνταξιούχος και γνωστός στη κοινωνία μας για το έργο του πήρε την πρωτοβουλία και με τη στήριξη άλλων 11 συνταξιούχων και εν ενεργεία καθηγητών (Βούλγαρης Γρηγόριος, Μπούζιος Δημήτριος, Τσεκουρά Σπυριδούλα, Καρσιώτης Βλάσης, Κωνσταντίνου Νέστωρ, Πετρόπουλος Ευάγγελος, Πεπόνη Αναστασία, Αλεξοπούλου Κωνσταντίνα, Μπουσκούτα Γεωργία, Παϊβανά Μαρία και Παναγιωτόπουλος Δημήτριος) μετά τις απαραίτητες συζητήσεις και ενέργειες με τον πρόεδρο καταλήξαμε στο ότι <<ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ>> να δημιουργήσουμε, οργανώσουμε και λειτουργήσουμε Κοινωνικά Φροντιστήρια λόγω της εμπειρίας που διαθέταμε ως προς τη διοίκηση ενός σχολειού (κάποιοι διατελέσαμε διευθυντές), της πείρας μας ως προς τη διδασκαλία και την παιδαγωγική μας κατάρτιση.
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια εγγραφής στα Κοινωνικά Φροντιστήρια δεν είναι άλλα, παρά μόνο οικονομικά και κοινωνικά, με προτεραιότητα σε παιδιά απόρων οικογενειών, μονογονεϊκών, μακροχρόνια ανέργων γονιών καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες με την υποχρέωση να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Ανακοινώνεται η λειτουργία του πρώτου (1ου) Κοινωνικού Φροντιστηρίου Κορινθίας στο Δήμο Κορινθίων με την ανάρτηση της πρώτης και ιστορικής αφίσας μας (ιδέα της κας Νέγρη Μαρίας) στα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής μας και όπου αλλού μπορούσε, ενημερώθηκαν οι διευθυντές, καθηγητές και μαθητές, άρχισαν οι έγγραφες και η 29η Οκτωβρίου 2012 ήταν ημέρα έναρξης μαθημάτων του Α΄ κύκλου μαθημάτων για μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων Γυμνάσιου & Α΄ Λυκείου, στο σύνολο 22 τμήματα, στο 1ο Δημοτικό σχολείο στο κέντρο του δήμου μας.
Στις 8 Νοεμβρίου έγινε η πρώτη μας συνάντηση-γνωριμία με τον Δήμαρχο μας κο Αλέξανδρο Πνευματικό, τον Πρόεδρο του Κ.Κ.Π.Δ.Κ κο Dr. Μάριο Σταματάκη, ημών των συνταξιούχων καθηγητών και άλλων παραγόντων που μας βοήθησαν στο έργο μας.
Έγινε ενημέρωση για τη πορεία των Κοινωνικών μας Φροντιστηρίων και σε συνέντευξη που παραχωρήσαμε στα τοπικά κανάλια ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση σε όλους : γονείς και εκπαιδευτικούς να στηρίξουν αυτή την εθελοντική προσπάθεια κοινωνικής προσφοράς καλώντας νέους πτυχιούχους άνεργους και τελειόφοιτους όλων των ειδικοτήτων (πρόταση που μας έγινε από τους ξενιτεμένους συνεργάτες μας, Δημήτρη και Γρηγόρη Ανδρικόπουλο και Δήμητρα Καρπερού) να συμμετάσχουν σ αυτή μας τη προσπάθεια.
Συνεργαστήκαμε με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας, μας βοήθησαν και συνεχίζουν ως και σήμερα , δίνοντας μας καταστάσεις α) των καθηγητών που υπέβαλλαν αίτηση για συνταξιοδότηση και β) των πτυχιούχων που υπέβαλλαν αίτηση για αναπληρωτές –σημαντικότατη βοήθεια- και τους ευχαριστούμε.
Πράγματι, νέοι εκπαιδευτικοί (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, οικονομολόγοι, καθηγητές πληροφορικής & διοίκησης ) μας πλαισίωσαν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια με άριστα αποτελέσματα και έτσι λειτούργησαν επιπλέον 23 τμήματα Β΄ και Γ΄ τάξεων Λυκείου ολοκληρώνοντας τον Β΄ κύκλο μαθημάτων.
Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν και είναι περά από κάθε προσδοκία. Εγράφησαν 190 και οι καθηγητές που διδάξαν ήταν 33 με επιτυχία 55% στις πανελλαδικές εξετάσεις 2013 και άριστα αποτελέσματα στους μαθητές των άλλων τάξεων.
Άρα, μια ομάδα από «γέρικα άλογα» έβαλε το όχημα των Κοινωνικών Φροντιστηρίων σε τροχιά κίνησης και οι νέοι μας εθελοντές εκπαιδευτικοί με το πάθος που τους διακρίνει σήκωσαν στη πλάτη τους το βαρύ φορτίο.
Οι νέοι μας εθελοντές εκπαιδευτικοί πτυχιούχοι αποκτούν εμπειρία καθώς διδάσκουν μαζί με πεπειραμένους καθηγητές και τους παρέχονται οδηγίες και συμβουλές από σχολικούς συμβούλους. Επίσης λαμβάνουν ως ευχαριστήρια αμοιβή από το δήμαρχο μας κο Αλέξανδρο Πνευματικό:
- Βραβείο εθελοντισμού
- Βεβαίωση εθελοντικής υπηρεσίας
- Συστατική επιστολή
(τα έγγραφα 2 και 3 είναι σημαντικότατα για το βιογραφικό τους).
Κοινωνικά φροντιστήρια λειτουργούν σε αρκετούς δήμους με εν ενεργεία καθηγητές ενώ τα Κοινωνικά Φροντιστήρια του Δήμου μας, με ελάχιστους συνταξιούχους και πολλούς νέους αδιόριστους πτυχιούχους, οι οποίοι δίνουν με αγάπη τον καλύτερο εαυτό τους γιατί πιστεύουν πως η αληθινή προσφορά δε δίνεται με όρους, όπως το λουλούδι χαρίζει το άρωμα του και ο Ήλιος το φως του, δίχως να ζητούν ανταλλάγματα.
Η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι θέμα καθαρά των εκπαιδευτικών και όχι οποιονδήποτε άλλων, ας το προσέξουμε.
Για τα επόμενα έτη έχουμε τα εξής στοιχειά:
2013-2014 : μαθητές 277, τμήματα 65, διδάσκοντες 48, ποσοστό επιτυχίας 77%
2014-2015 : μαθητές 338, τμήματα 77, διδάσκοντες 53, ποσοστό επιτυχίας 68%
2015-2016 (μέχρι 15/11/2015): μαθητές 244, τμήματα 47, διδάσκοντες 43.
Σχολιάστε